Πως γιορτάζουμε το Βλάχικο Γάμο και το Γαϊτανάκι στην Ελλάδα

Γαϊτανάκι

Σε πολλές πόλεις της χώρας μας την περίοδο των Αποκριών παρέες νέων αλλά και μεγαλύτερων θα διοργανώσουν και θα λάβουν μέρος σε ένα ιδιαίτερο δρώμενο , το παραδοσιακό Γαϊτανάκι.
Ο χώρος που διαλέγεται συνήθως είναι η κεντρική πλατεία του χωριού ή της πόλης.

ελληνικο παραδοσιακο αποκριατικο καρναβαλι

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα χορό. Οι χορευτές που θα λάβουν μέρος θα ντυθούν με τις παραδοσιακές στολές κάθε περιοχή ή θα μασκαρευτούν με αποκριάτικες στολές και θα χορέψουν σε κύκλο (κυκλικός χορός) κρατώντας ο κάθε ένας μια χρωματιστή υφασμάτινη κορδέλα.
Οι κορδέλες αυτές είναι στερεωμένες στην κορυφή ενός ψηλού ξύλινου κονταριού το οποίο ένας από τους συμμετέχοντες στο έθιμο θα κρατά όρθιο στο κέντρο του κύκλου, στο κέντρο του χορού.

οι πολύχρωμες υφασμάτινες κορδέλες να τυλιχτούν γύρω από το κοντάρι και να δημιουργήσουν ένα πολύχρωμο υφασμάτινο μωσαϊκό το οποίο είναι χάρμα οφθαλμών!

Ο χορός απαιτεί δεξιοτεχνικές κινήσεις έτσι ώστε οι πολύχρωμες υφασμάτινες κορδέλες να τυλιχτούν γύρω από το κοντάρι και να δημιουργήσουν ένα πολύχρωμο υφασμάτινο μωσαϊκό το οποίο είναι εντυπωσιακό.
Πραγματικό χάρμα οφθαλμών. όμως ο χορός δεν σταματά εκεί. Επιστρατεύοντας όλη τους δεξιοτεχνία οι χορευτές θα χρειαστεί να ξετυλίξουν στη συνέχεια τις κορδέλες.
Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι, απαιτείται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και υπομονή!

Βλάχικος Γάμος

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό παραδοσιακό έθιμο που απαντάται με πολλές και διαφορετικές παραλλαγές σε πολλά μέρη της Ελλάδας, είναι ο Βλάχικος Γάμος.
Βασικά είναι η αναπαράσταση ενός γάμου όπως τον γιόρταζαν οι βλάχοι, αλλά ουσιαστικά αποτελεί την ευκαιρία ενός ξέφρενου γλεντιού που συνοδεύεται από άφθονο κρασί και χορό!

ο παραδοσιακος αποκριατικος βλαχικος γαμος

Η βλάχα κατοικεί στα ορεινά χωριά και είναι και βοσκοπούλα. Η παράδοση θέλει και τα δύο μέλη του ζευγαριού να τα παριστάνουν άνδρες. Έτσι κάποιος θα ντυθεί γαμπρός και κάποιος άλλος άνδρας θα μεταμφιεστεί σε νύφη (βλάχα). Η παραδοσιακή τελετή, θα ξεκινήσει με το ζευγάρι συνοδευόμενο από συγγενείς, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ομάδα ανδρών μασκαρεμένους στα μέλη της οικογένειας του "γαμπρού" και της "βλάχας νύφης", να κατευθύνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

όταν φτάσουν στην κεντρική πλατεία ξεκινά η τελετή του Βλάχικου Γάμου την οποία θα κάνει κάποιος μασκαρεμένος σε ιερέα μαζί με τον απαραίτητο κουμπάρο

Όσοι λάβουν μέρος στην τελετή, φροντίζουν να μασκαρευτούν καλά με και μάσκες αλλά και με παραδοσιακές βλάχικες φορεσιές ή τοπικές φορεσιές κάθε περιοχής στην οποία γίνεται η αναπαράσταση Όπως και στις αληθινές γαμήλιες πομπές, την παρέα των μελλόνυμφων και των συγγενών τους θα συνοδεύει η παραδοσιακή τοπική κομπανία με "τα όργανα" όπως τα λένε.

Με το που θα φτάσουν στην κεντρική πλατεία θα ξεκινήσει η τελετή την οποία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας κάποιο μέλος της παρέας μασκαρεμένος σε παπά και θα τη νομιμότητα του μυστηρίου θα σφραγίσει με την παρουσία του ο απαραίτητος κουμπάρος, που κι αυτός δεν είναι κάτι παραπάνω από ένα μασκαρεμένο ειδικά για την περίσταση μέλος της μεγάλης παρέας.

Όλη η τελετή θα συνοδευτεί με άφθονο κρασί που θα ρέει στα ποτήρια των καλεσμένων και των συγγενών αλλά και εδέσματα, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή που γίνεται ο εορτασμός. Συνοδεία παραδοσιακή μουσικής από "τα όργανα" το γλέντι θα κρατήσει, όπως άλλωστε και στους κανονικούς γάμους, όσο αντέχουν τα πόδια και τα κορμιά των καλεσμένων και τον συγγενών. Συνήθως μέχρι τα χαράματα τις επόμενη μέρας...

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ